Loading...
 

Dadels

Algemeen

De vruchten

Dadels zijn de zoete vruchten van een dadelpalm. Volwassen dadelpalmen kunnen 150 tot 60 kg trossen dadels dragen.
De bevruchte bloesems groeien van april tot juli uit tot groene dadels. Als die volgroeid zijn, rijpen ze van groen, over geel naar oranje. Vanaf september rijpen ze verder aan de boom tot ze bruin zijn en een deel van hun vocht verloren hebben. In november kunnen ze geplukt worden.

Dadels worden al meer dan vijfduizend jaar geteeld.
Ze worden vers of gedroogd gegeten. Voor de nomaden waren ze vroeger een belangrijk voedingsmiddel. Daarom worden ze ook het ‘brood van de woestijn’ genoemd.
Er werd ook bier van gebrouwen.

Dadels zijn rijk aan vitamine A en B, en aan ijzer, magnesium en fosfor en bevatten veel vezels. Er bestaan wel meer dan 400 soorten dadels, met elk hun eigen grootte, textuur en smaak.



De boom

2 Dadels

(Morguefile free stock photo license)


Dadelbomen kunnen goed tegen grote warmte: ze hebben weinig water nodig en kunnen zelfs wat zout water verdragen.

Palmbomen waren niet alleen belangrijk omwille van hun vruchten, maar voor het sap, waarvan men palmwijn maakte - een populaire drank -, voor de stam die als balk in de bouw kon gebruikt worden en voor de bladeren die als dakbedekking dienden…

Jericho werd de palmenstad genoemd omdat de stad omgeven was door een woud met palmen.





Bijbel

Oude testament

2 Samuel 6, 11-22

Koning David liet aan al wie er was op het feest bij het overbrengen van de ‘ark van het verbond’ naar Jeruzalem platte broden, rozijnenkoeken en dadels uitdelen.
Lees meer





Nieuwe Testament

Marcus 14, 12-16.22-26

Dadels waren een onderdeel van de laatste avondmaal: charoset.
Bij de sedermaaltijd, de paasmaaltijd van de joden, wordt charoset gegeten. Dit is een vruchtenmoes waarvan de kleur herinnert aan de kleur van het leem waaruit de slaven in Egypte stenen moesten maken.
Behalve brood en wijn vermeldt de Bijbel niet wat er toen gegeten werd.
Lees meer



Johannes 12, 13

"De volgende dag hoorde het talrijke volk dat naar het feest was gekomen: 'Jezus komt naar Jeruzalem.' Ze trokken takken van de palmbomen, gingen Hem tegemoet en riepen: “Hosanna, Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer, de koning van Israël!"





Keuken

Charoset

Dit heb je nodig:
± 350 g zoete appelen, 40 g fijngehakte noten of amandelen, 40 g bruine suiker, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels wijn of druivensap.

Zo maak je het:
Verdeel de appelen in vier. Rasp elk partje (als je de schil niet weg schilt, lukt dit vlot).
Voeg alle overige ingrediënten hier aan toe en roer alles goed door elkaar.



Dadelsoep

Dit heb je nodig:
200 gram dadels (zonder pit), 200 gram wortels, een ui, 2 tenen knoflook, paprika-poeder, komijn, 1 liter groentebouillon, halve citroen

Zo maak je het:
Fruit de ui en knoflook samen met de wortels tot de groenten glazig zijn.
Voeg de kruiden toe samen met de bouillon.
Snij de dadels in stukjes en voeg ze toe samen met het citroensap.
Kook het geheel 15 minuten.
Mix de soep.



’Dadelvijgennotenbrood’

(Recept van Apolina Vader)

Dit heb je nodig:
150 gram stukjes dadel, 150 gram stukjes gedroogde vijgen, 150 gram noten (amandel, walnoot naar keuze), 400 gram volkorenmeel, 100 gram witte tarwebloem, 1 eetlepel zout
3 eetlepels appelstroop, 50 ml walnootolie of zachte boter, 3 dl water, 10 gram gedroogde gist
Bakplaat, bakpapier

Zo maak je het:
Doe het meel en bloem in een kom met zout, gist, stroop en water. Meng alles 5 minuten. Kneed het deeg daarna nog 5 minuten goed door.
Laat het deeg een uur rijzen in de kom.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Kneed de noten, vijgen en dadels door het deeg.
Verdeel het deeg in twee stukken en vorm er twee 'langgerekte' broden van. Leg het op de bakplaat en laat weer een uur rijzen.
Verwarm de oven op 220 graden en bak de broden 30 min.