Loading...
 

Vleespotten

FoodCN0084


…page…

Algemeen

Vlees

De belangrijkste dieren in de Egyptische keuken waren runderen, schapen, geiten en varkens.

In de 5e eeuw voor Christus schreef de Griekse historicus Herodotus dat de Egyptenaren geen koeienvlees aten omdat koeien heilig waren door hun associatie met Isis. Maar uit opgravingen in het dorp van de Gizeh-arbeiders vond men aanwijzingen voor massale slachting van ossen, schapenvlees en varkensvlees, zodat onderzoekers veronderstellen dat het personeel dat de Grote Piramide bouwde, elke dag rundsvlees kreeg.

Schapenvlees en ook varkensvlees kwamen vaker voor, niettegenstaande Herodotos beweerde dat de Egyptenaren varkens onrein vonden en dus vermeden.



’Vleespotten’ in het Nederlands

De potten of vleespotten van Egypte, potten waarin vlees werd bereid, werden later voor de Israëlieten het symbool voor hun materiële welvaart in de tijd dat ze in Egypte waren.
In het Nederlands werden ‘de vleespotten van Egypte’ het beeld van een toestand van materiële welvaart, waar men ondanks andere nadelen naar terug verlangt.





Bijbel

Oude testament

Exodus 16, 2-3

‘Had de HEER ons maar laten sterven in Egypte,’ zeiden ze tegen Mozes en Aäron. ‘Daar waren de vleespotten tenminste gevuld en hadden we volop brood te eten’.





Keuken

Stoofpot van lamsschouder


Dit heb je nodig:
1 kg lamsschouder in grote stukken gesneden
3 wortelen, 1 ui, 1 stengel groene selder, 2 laurierblaadjes, 4 takjes tijm, 4 takjes peterselie, 1,5 l water
2 eetlepels olie, peper, zout, 100g bloem


Zo maak je het:
Verwarm de olie. Bak er het vlees in. Kruid en bestrooi al roerend de bloem. Overgiet met het water. Voeg er de wortelen, de laurierblaadjes, de tijm, de ui, de selder, de peterselie bij en laat 1 uur pruttelen.
Dien op met een sneetje brood.